Adolescenţii recurg la droguri din varii motive, dar cele mai importante sunt: tentaţia (care poate fi foarte mare); anturajul (un cerc de prieteni prost ales poate duce la decizii pe care ulterior cineva le poate regreta); stresul (atunci când un tânăr ajunge să treaca prin situaţii în care nu ştie cum sa reacţioneze, când cerinţele sunt prea greu de împlinit, precum cele legate de şcoală, familie sau prieteni, acesta poate apela la astfel de metode de refulare, ce îl vor “deconecta”, pentru moment, de la realitatea tensionată)”.
Psihologul a precizat că starea de dependență este și ea o cauză care perpetuează consumul de alcool și droguri. În momentul în care fac acest lucru pentru prima dată, cad într-o capcană din care vor mai ieşi foarte greu dacă devin dependenţi. La început, toţi consumatorii spun că e prima şi ultima dată, apoi cred şi spun că se pot lasa oricând, pentru ca într-un anumit moment să nu poatărenunţa la alcool şi/sau droguri, întrucât au devenit dependenţi. Din păcate, mediul în care se învart tinerii în prezent este aproapeîntotdeauna unul în care se găsesc tot felul de substanţe şi de cele mai multe ori, acestea au preţuri accesibile.
Se pare că un consum de alcool pentru un tânăr duce la scăderea inhibiţiilor, iar adolescenţii par să se simtă mai maturi, când de fapt, efectul obţinut este cel invers. Ȋn urma alcoolemiei ridicate tinerii se confruntă, cu starea de inconştienţă, stare în care pot fii capabili de acte necugetate.
Psihologul a atenţionat că tinerii nu sunt constienți de faptul că drogurile sunt foarte periculoase, şi astfel pot apărea: anxietate severă, tulburări ale somnului, pierderi de memorie, leziuni hepatice, infarct miocardic, crize pseudoepileptice, accidente vasculare cerebrale, etc.
Trebuie de ştiut că nu există droguri mai rele sau droguri mai putin bune, toate sunt substanţe toxice, toate acestea afecteaza creşterea tânărului, iar în unele cazuri sunt chiar mortale.
Având în vedere statisticile, acest fenomen ia amploare şi din ce in ce mai mulţi tineri îşi pierd direcţia, îndreptandu-se către parţi întunecate şi dificile. ,,Numai prin clădirea unei relaţii bazate pe prietenie, prin comunicare si prin creerea unui mediu de înţelegere şi acceptare, vom reuşi să ne apropiem de adolescentul de azi, care îşi doreşte în acelaşi timp să rămână copil, să fie matur şi responsabil” a concluzionat psihologul Adriana Popa.
[http://www.vestic.ro/articol_49485/–cauzele-si-efectele-consumului-de-droguri-si-alcool-prezentate-elevilor-de-la-astra.html]