Școala Profesională ,, ASTRA″ în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului a hotărât plantarea de pomi fructiferi și stejari la Schitul ,, Sfinții Apostoli Petru și Pavel ″ din Moneasa

2021-06-25
Final de an școlar 2019-2020
17/02/2022
57198840_2428468317185945_7207839821526466560_n
45 de Burse de merit acordate de Școala Profesională ,,ASTRA”
17/02/2022

Școala Profesională ,, ASTRA″ în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului a hotărât plantarea de pomi fructiferi și stejari la Schitul ,, Sfinții Apostoli Petru și Pavel ″ din Moneasa

70898016_2843999695632803_5451819245438500864_n
18.nov. 2019
Moneasa talantul îngropat al județului Arad
,,Te-am trăit, sau te-am visat doar, viață?″ Serghei Esenin
Județul Arad a fost înzestrat cu forme de relief bogate. Câmpii mănoase, dealuri cu vii și livezi și munte. La poalele Munților Codru Moma la o distanță de 102 km de Arad se află stațiunea Moneasa aceasta fiind denumită ,, Perla Apusenilor″. Potențialul ei turistic nefiind exploatat la adevărata valoare.
Pornim din Arad pe o vreme mohorâtă cu ceață dar pe măsură ce ne apropiem de Moneasa soarele și vremea bună își fac simțită prezența. Temperatura este ridicată pentru această perioadă a anului.
Pe măsură ce ne apropiem de destinație ne întâlnim cu destul de multe camioane încărcate cu lemne care pleacă spre alte locuri. Pe margine șoselei zărim alți bușteni tăiați, stivuiți care așteapă să fie vânduți probabil.
S-au tăiat mulți copaci în ultimii ani și s-a plantat mult prea puțin în loc. Acesta este motivul pentru care, în limita posibilităților noi cei de la Școala Profesională ,, Astra″ plantăm copaci în diverse locuri din județ.
Cetatea Deznei
Înainte de a ajunge în Moneasa se află comuna Dezna. Aici se află ruinele cetății Dezna a cărui nume o legendă spune că ar veni de la cel al regelui Decebal. Atestată documentar în anul 1318 aceasta face parte în sec. al XVI-lea din sistemul de apărare a vestului Transilvaniei. Doar câteva ziduri și mai multe legende au mai rămas în picioare astăzi la șapte sute de ani de la construirea ei. Una dintre ele spune că trei cetăți au fost construite de trei surori. Cetatea Șoimoș, Dezna și cea de la Șiria sunt cetățile surorilor din legenda. Două dintre acestea au cerut ajutorul divinității pentru ridicarea cetăților. Cea de-a treia a spus că va construi cetatea chiar dacă nu o va ajuta Dumnezeu. Drept pedeapsă pentru necredința ei toate cele trei cetăți s-au prăbușit după ce construcția lor a fost terminată.
Dangătul clopotelor
De aproape 1000 de ani clopotele mănăstirii Bodrog, cea mai veche mănăstire din România cheamă credincioșii la rugăciune. Pe lângă această vatră de credință în ultimii ani au apărut și alte mănăstiri și schituri.
Unul dintre acestea este Schitul ,, Sfinții Apostoli Petru și Pavel ″ din Moneasa cu o existență de un deceniu.
Plantare de stejari și pomi fructiferi
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Școala Profesională ,, ASTRA″ în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului a hotărât plantarea de pomi fructiferi și stejari la Schitul ,, Sfinții Apostoli Petru și Pavel ″ din Moneasa. Cei ce vor veni aici se vor bucura de roadele pomilor plantați în 15 noiembrie 2019.
Au mai fost plantați stejari în două locații Tabăra de Tineret și la Teatrul de vară din Moneasa. Totul a fost posibil datorită dăruirii elevilor școlii care au fost ajutați de personalul de la tabără și de părinții de la schit.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Deosebit de implicat în proiectul acesta a fost părintele vicar Teofan Mada care ne-a fost alături și de această dată cum o face mereu de ani buni.
La acțiunea de plantare a celor 120 de stejari si pomi fructiferi au participat pe lângă elevii școlii și prof. Cadar Alexandru și prof. Miclea Marius.
Statiunea Moneasa credem ca este asemeni pildei talantilor. Am primit un talant valoros si noi il tinem ascuns.
Prof Stoica Cristian
Școala Profesională ,, ASTRA″

Comments are closed.