23.02.2024
Astăzi 23 ianuarie 2024, l-am avut ca invitat la Școala Profesională ,, Astra” pe profesorul și arheologul Eugen D. Pădurean. Acesta a făcut importante descoperiri arheologice în județul Arad și în județele învecinate.
Dintre cele mai importante amintim: așezarea dacică cu două nivele de la Cicir ( sec III-II î. Hr. ; sec. II-III d. Hr.), așezarea neolitică târzie de la Tauț-Deluț, atelierul epipaleolitic de la Zăbrani-Dealul Viilor, așezarea neolitică de la Arad-Grădiște ( str. Voievod Moga) aparținătoare culturii Criș, un posibil castru roman din pământ la Neudorf.
Arheologul Eugen D. Pădurean se poate mândri cu sute de descoperiri de noi așezări și obiective istorice, toate finalizate prin lucrări științifice publicate în ziare și literatură de specialitate. Materialul arheologic descoperit fiind în totalitate donat Complexului Muzeal Arad, al cărui colaborator neîntrerupt și neobosit este din 1959.
Pasiunea pentru arheologie i-a fost cultivată din familie și de mai mulți arheologi dinte care îi amintim pe : I. H. Crișan, V. Boroneanț, Gh. Lazarovici.
Astăzi profesorul Eugen D. Pădurean le-a vorbit elevilor Școlii Profesionale ,,Astra” despre una dintre cele mai importante descoperiri ale sale, făcută în anul 1971, cetatea de pământ de la Vladimirescu ( vechiul Orod ).
Îi mulțumim domnului profesor pentru vizită și prețioasele informații prezentate.