Casa lui Ștefan Cicio Pop, în culori țipătoare, ca să se vadă semnele indiferenței… și că ne pasă!

biserica-de-lemn-din-iercoseni-componenta-vie-a-patrimoniului-istoric-cultural-si-spiritual-al-eparhiei-aradului-804
Biserica de lemn din Iercoșeni, componentă vie a patrimoniului istoric, cultural și spiritual al Eparhiei Aradului
16/02/2022
primul sediu
Elevii Şcolii Profesionale „Astra”, în vizită la primul sediu al Guvernului Transilvaniei
16/02/2022

Casa lui Ștefan Cicio Pop, în culori țipătoare, ca să se vadă semnele indiferenței… și că ne pasă!

cicio-pop

Într-o oarecare seară de noiembrie, casa lui Ștefan Cicio Pop stă ascunsă într-o beznă morbidă și o liniște de cimitir. Într-un fel e mai bine așa, pentru că dacă o vezi la lumina zilei, te apucă plânsul. „Atenție, cade tencuiala!” … e un refren cu care ne-am obișnuit deja, însă doare cu atât mai tare atunci când e vorba, taman în anul Centenarului Marii Uniri, de casa în care s-a pregătit Marea Unire din 1918. Totuși, seara de 12 noiembrie a fost puțin diferită. Asta pentru că o asociație din București s-a gândit, măcar, să-i dea atenția cuvenită la ceas aniversar. Fațada clădirii a fost „învăluită” în lumini stridente, strigătoare la cer de-a dreptul, semnalând astfel starea precară în care se află acest monument istoric.

Proiectul Asociației Culturale pentru Educație prin Artă a fost voit simplu și… simbolic. Casa lui Ștefan Cicio Pop, o clădire a cărei istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani, a fost iluminată în diferite culori, în timp ce din difuzoare se auzeau povești mai puțin știute despre clădire, relatate de actorul Șerban Pavlu.



Spectacolul audiovizual a durat cca. 15 minute și s-a repetat de cinci ori în seara respectivă. S-a adunat o mână de oameni, douăzeci, poate treizeci de arădeni (dacă calculăm și jurnaliștii), cei mai mulți fiind elevii Școlii Profesionale „Astra” din Arad, conduși de directorul Cristian Stoica.

A fost prezentă și văduva Jeanine Badohu-Birtolon, soția nepotului lui Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon (a murit în acest an, pe 7 septembrie). Ea ne-a spus că dorește ca această casă să fie una deschisă pentru toți românii, pentru că asta a fost dorința soțului ei. Drept pentru care, Jeanine Badohu-Birtolon i-a poftit înăuntru, în „sufrageria Unirii”, pe toți cei adunați în fața casei, după care a aprins o lumânare lângă fotografia lui Aurel Birtolon, „vegheată” de deasupra de cea a lui Ştefan Cicio Pop.


Campania de conștientizare „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, demarată de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, este un proiect amplu care a început în București pe 29 octombrie și s-a desfășurat deja în mai multe spații cu o adevărată importanță istorică, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu sau Palatul Regal, iar după orașele Constanța, Iași, Sighet și, ieri seara, Arad, a mai rămas pe listă doar Alba Iulia, unde astăzi, 13 noiembrie, va fi iluminată Catedrala Încoronării.

13.11.2018

Sursa: https://specialarad.ro/casa-lui-stefan-cicio-pop-in-culori-tipatoare-ca-sa-se-vada-semnele-indiferentei-si-ca-ne-pasa-foto-%e2%80%a2-video/

Comments are closed.