Ora de istorie predată în aer liber de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA” continuă cu un nou episod, unul la fel de interesant ca și celelalte. De această dată, profesorul ne vorbește despre comuna Secusigiu, unde au fost descoperite așezări din secolele XII – V î.Hr., dar și despre faptul că a reușit să planteze cu elevii săi 400 de sălcii pe un teren mlăștinos.
Pe teritoriul comunei, spune Stoica, a fost descoperit un mormânt de incinerație datat cel mai probabil din perioada Hallstatt (sec. XII-V î.Hr). Cea mai complexă lucrare referitoare la Secusigiu este redactată de dr. Doru Sinaci și dr. Rodica Colta, intitulată ,,Monografia comunei Secusigiu″. Deosebit de importat este să evidențiem existența în această zonă a județului a culturii arheologice Pecica-Periam, din sfârșitul perioadei timpurii a epocii bronzului (3.500 – 2.200 î.Hr).
„O importantă descoperire arheologică a fost făcută la începutul secolului trecut pe teritoriul comunei Secusigiu, în localitatea aparținătore acesteia – Satu Mare. Aici, pe o suprafață de aproximativ 5 hectare, a fost descoperită o așezare din epoca mijlocie a bronzului. Muzeul din Viena a achiziționat în anul 1907 mai multe obiecte de bronz descoperite (cuțit, topoare, un harpon, două brățări, 14 pandantive), tot atunci au fost duse la Viena șapte inele din aur și 3 mărgele din cihlimbar. În anul 1936 este descoperit la Secusigiu un tezaur format din 23 de monede romane din perioada 214-77 î.Hr. Descoperirea acestora atestă intensele activități comerciale desfășurate în zonă”, explică profesorul Stoica.
Pe lângă populația românească, continuă Stoica, pe cuprinsul comunei Secusigiu s-au așezat sârbi, germani, maghiari și evrei. Sârbii s-au așezat în număr mare în localitatea Satu Mare, aparținătoare comunei Secusigiu, dar și pe moșiile mănăstirii Bezdin. Primii germani au fost așezați pe teritoriul comunei la Sânpetru German, în anul 1724. Maghiarii au fost atestați documentar în toate satele comunei. Evreii au fost atestați documentar începând cu sec. al XIX-lea, fiind înregistrați ca negustori și comercianți. În Sânpetru German există un cimitir evreiesc în spatele cimitirului german.
Dar povestea din Secusigiu nu se termină cu istoria și continuă până în prezent.
Datorită implicării primarului comunei Secusigiu, Ilie Cheșa, Școala Profesională „ASTRA” și Arhiepiscopia Aradului au reușit la început de decembrie să planteze sute de sălcii la Secusigiu. „Pe un teren mlăștinos, ce aparține comunei Secusigiu, izlazul din comună, am plantat peste 400 de sălcii. În felul acesta, terenul va fi asanat și sălciile care vor crește vor ține umbră animalelor care vor veni la păscut în zilele toride de vară. La finalul acțiunii, părintele vicar Teofan Mada, partener al activităților școlii, a împărțit pachete consistente cu dulciuri, fructe și sucuri elevilor Școlii Profesionale «ASTRA», din partea Arhiepiscopiei Aradului, mulțumindu-le pentru efortul depus. Alături de noi a fost profesorul Cadar Alexandru, care a coordonat acțiunea de plantare. Se cuvine să aducem mulțumiri și lui Toma Florin care ne-a ajutat să procurăm o parte din sălciile plantate la Secusigiu”, își încheie ora de istorie profesorul Cristian Stoica.
Sursa: Aradon.ro