Elevii de la „Astra” au ecologizat „La Movile” din Vladimirescu

SECUSIGIU
Ora de istorie în aer liber la Secusigiu
16/02/2022
casa-cu-lacat
„Casa cu Lacăt” sau lecția de 202 ani de istorie, în aer liber
16/02/2022

Elevii de la „Astra” au ecologizat „La Movile” din Vladimirescu

astra
Este cea de-a doua acțiune de ecologizare a elevilor din cadrul Școlii Profesionale „Astra”. Pe lângă ecologizare, elevii au învățat și puțină istorie la fața locului.

Vă mai aduceți aminte de elevii Școlii Profesionale „Astra”, coordonați de cadrul didactic Cristian Stoica, care au lăsat vorbele deoparte și au ecologizat aleea de la piciorul pasajului ce pleacă din Grădiște. Ei bine, așa cum au promis atunci, tinerii au „țintit” o nouă zonă pe care au ecologizat-o. Este vorba de zona denumită „La Movile” din comuna Vladimirescu. „Elevii au aflat istoria locului. S-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au construit biserica, au slujit acolo, au ascultat rugăciunile şi acum sunt trecuţi în lumea de dincolo. La final a fost curăţat de mărăcini trotuarul din fata primei movile, lung de aproximativ 45 de metri cu o lățime de aproape trei metri. Din păcate suntem mult prea preocupaţi de ce se petrece în vecini şi puţin spre deloc interesaţi de bogăţia şi frumuseţea propriei curţi”, a declarat profesorul coordonator, Cristian Stoica.

Ecologizare și puțină istorie

„Prima dintre movile găzduieşte o capelă care datează din anul 1851, crucea din vârful acestei movile fiind inscripţionată cu anul 1783, iar prima atestare documentară a acestor cinci movile este din anul 1603. Multe sunt lucrurile pe care le ascunde pământul adunat aici, care ar trebui cercetate în amănunţime de arheologi. Din păcate capela se află în paragină de mai mulţi ani, iar imaginile biblice care înfăţişau «Drumul Crucii» – acestea aşezate pe postamentele de piatră înconjoară prima movilă, au dispărut şi ele de mult”, ne destăinuie istoria movilelor, prof. Stoica.

Sursa: Aradon.ro

Comments are closed.